Narcolepsie is een slaapstoornis die veroorzaaktsymptomenwaaronder overmatige slaperigheid overdag en kataplexie – plotselinge aanvallen van spierzwakte die kunnen worden uitgelokt door sterke emoties. Hoewel narcolepsie zeldzaam is in de algemene bevolking, komt het vaker voor bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Deze aandoeningen kunnen op verschillende manieren verband houden met narcolepsie. Wanneer iemand meer dan één gezondheidstoestand tegelijkertijd heeft, worden de aandoeningen genoemdcomorbiditeiten.
Het begrijpen van veelvoorkomende comorbiditeiten van narcolepsie kan mensen helpen symptomen te herkennen en met hun arts te praten over behandeling. Het behandelen van comorbiditeiten kan de kwaliteit van leven verbeteren.
Sommige medicijnen kunnen gevaarlijke interacties met veroorzakennarcolepsie behandelingen. Zorg er altijd voor dat uw zorgverlener op de hoogte is van alle medicijnen die u gebruikt voor elke aandoening, ongeacht of deze zonder recept verkrijgbaar zijn of op recept verkrijgbaar zijn, inclusief eventuele vitamines of kruidensupplementen.
Slaapproblemen
Mensen met narcolepsie hebben een verhoogd risico om ook andere slaapstoornissen te ervaren.
Obstructieve slaapapneu
Obstructieve slaapapneu(OSA) is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat een persoon tijdens de slaap met tussenpozen stopt met ademen. Ongeveer 3 tot 7 procent van de bevolking heeft OSA.2Net als narcolepsie wordt OSA geassocieerd met overmatige slaperigheid overdag. OSA komt vaak voor bij mensen met narcolepsie. In een onderzoek onder 133 mensen met narcolepsie werd bij 33 deelnemers ook slaapapneu vastgesteld.
Een probleem dat voortkomt uit de frequente comorbiditeit van OSA wordt vertraagddiagnose narcolepsie. OSA kan worden gediagnosticeerd door middel van een nachtelijk slaaponderzoek (polysomnografie), en veel artsen gaan ervan uit dat overmatige slaperigheid alleen te wijten is aan slaapapneu. Ze kunnen slaapapneu behandelen zonder diagnostisch onderzoek te doen naar narcolepsie. Helaas verbeteren de meeste mensen met overmatige slaperigheid overdag veroorzaakt door narcolepsie nietcontinue positieve luchtwegdruk (CPAP), de meest gebruikelijke behandeling voor obstructieve slaapapneu.
Rusteloze benen syndroom
Ongeveer 5 procent van de Amerikaanse bevolking heeftrusteloze benen syndroom(RLS), een neurologische slaapgerelateerde bewegingsstoornis die ongemakkelijke gevoelens in de benen veroorzaakt die erger worden bij rust of 's nachts. Echter, tussen 15 procent en 20 procent van de mensen met narcolepsie ervaart RLS. In ongeveer de helft van de RLS-gevallen komt het rustelozebenensyndroom in families voor.
RLS kan een verstoorde slaap veroorzaken en het moeilijk maken om een dutje te doen. Enkele veel voorkomende behandelingen voor het rustelozebenensyndroom kunnen als bijwerking overmatige slaperigheid overdag veroorzaken.
Periodiek ledematenbewegingssyndroom
Ook gekend alsperiodieke bewegingsstoornis van de ledematen(PLMD), periodic limb movement syndrome (PLMS) is een andere slaapgerelateerde bewegingsstoornis die de slaap kan verstoren en kan bijdragen aan slaperigheid overdag. PLMS veroorzaakt snelle, zich herhalende spiertrekkingen van de ledematen tijdens de slaap. PLMS kan voorkomen met of zonder RLS bij mensen met narcolepsie.
Psychiatrische stoornissen
De studie Burden of Narcolepsy Disease (BOND) omvatte 9.312 Amerikaanse volwassenen met de diagnose narcolepsie. De resultaten van de BOND-studie, gepubliceerd in 2013, vonden een hoog aantal psychiatrische comorbiditeiten in vergelijking met de percentages die werden gezien bij mensen zonder narcolepsie. Deze comorbiditeiten omvatten stemmingsstoornissen zoals depressieve en bipolaire stoornissen, angst- en aandachtsstoornissen en psychotische stoornissen waaronder schizofrenie.
Accumulerend onderzoek toont een verband aan tussen slaap - vooral REM-slaap -en het reguleren van emoties. Van slaap wordt gedacht dat het ons helpt het proces van het vormen van emotionele herinneringen te beschermen en te reguleren en bij te dragen aan een gezonde emotionele reactiviteit. Slaapgebrek daarentegen maakt het moeilijker om emoties te moduleren.
Behandelingen voor psychiatrische stoornissen kunnen het voor artsen moeilijker maken om narcolepsie te diagnosticeren. Sommige behandelingen voor psychiatrische stoornissen, zoals antipsychotica, kunnen de symptomen van narcolepsie verergeren. Stimulerende middelen die worden voorgeschreven voor narcolepsie kunnen ook psychotische symptomen verergeren.
Depressie
Over het algemeen zijn mensen met chronische gezondheidsproblemenHoger risicovoor depressie. In een studie die in 2017 werd gepubliceerd, ondervroegen onderzoekers 1.699 mensen die aangaven narcolepsie te hebben. Depressie was de meest gemelde comorbiditeit. Volgens de BOND-studie hadden mensen met narcolepsie 22,8 procent meer kans om depressieve stoornissen te ontwikkelen in vergelijking met gezonde controles.
Spanning
De resultaten van de BOND-studie toonden aan dat volwassenen met narcolepsie 13 procent meer kans hebben op angststoornissen dan mensen zonder narcolepsie. Mensen met narcolepsie kunnen paniekaanvallen of sociale angst ervarengerelateerd aan angstvan een slaapaanval in het openbaar of het verliezen van de controle over hun lichaam.
Bipolaire stoornis
Onder de deelnemers aan de BOND-studie hadden degenen met narcolepsie een 6,2 procent hogere kans op een bipolaire stoornis. Vroeger bekend als manische depressie,bipolaire stoornisomvat stemmingswisselingen, energie en concentratie die "omhoog" of "omlaag" kunnen zijn. Bij ten minste één persoon met narcolepsie verergerde behandeling voor narcolepsie (met name Modafinil en Venlafaxine) manische episodes.
Schizofrenie
Bevindingen van de BOND-studie omvatten een 2,5 procent hoger risico voor mensen met narcolepsie om schizofrenie te krijgen. Hoewel zowel schizofrenie als narcolepsie hallucinaties kunnen veroorzaken, zijn de hallucinaties die bij schizofrenie worden ervaren vaak auditief van aard. De hypnagogische hallucinaties (hallucinaties die optreden bij het in slaap vallen) bij narcolepsie zijn meestal visueel. In ten minste één geval werd een kind met narcolepsie type 1 verkeerd gediagnosticeerd met schizofrenie.
Stofwisselingsziekten
Mensen met narcolepsie hebben een hoger risico op het ontwikkelen van stofwisselingsstoornissen, die verband houden met energie, gewicht en seksuele ontwikkeling.
Obesitas
Overgewicht en obesitas komen vaak voor bij mensen met narcolepsie, waarbij volwassenen gemiddeld 15 tot 20 procent meer wegen dan mensen zonder narcolepsie. Kinderen die narcolepsie ontwikkelen, worden vaak aanzienlijk zwaarder in de maanden na het optreden van de symptomen. Obesitas was bijna twee keer zo waarschijnlijk bij kinderen met narcolepsie - 74 procent vergeleken met 36 procent in de algemene bevolking. Een onderzoek uit 2007 met 13 mensen met narcolepsie wees uit dat degenen met type 1 narcolepsie (narcolepsie met kataplexie) een lager metabolisme hadden en minder aten dan mensen zonder narcolepsie. De onderzoekers theoretiseerden dat de veranderingen in het metabolisme mogelijk verband houden met lage niveaus van hypocretine (ook wel orexine genoemd), een chemische stof in de hersenen die verband houdt met deoorzaak van narcolepsie.
Vroegtijdige puberteit
De ontwikkeling van narcolepsie in de kindertijd wordt sterk geassocieerd met vroegtijdige puberteit en obesitas. (Vroegtijdige puberteitwordt gedefinieerd als de puberteit die begint vóór de leeftijd van 8 jaar bij meisjes en de leeftijd van 9 jaar bij jongens.) In een Italiaanse studie die in 2013 werd gepubliceerd, evalueerden onderzoekers 42 kinderen met narcolepsie. Het percentage vroegtijdige puberteit onder deelnemers was 17 procent, bijna 1000 keer hoger dan het percentage in de algemene bevolking. De onderzoekers concludeerden dat narcolepsie bij kinderen waarschijnlijk verband houdt met disfunctie in de hypothalamus, het gebied van de hersenen waar hypocretine wordt geproduceerd, en de relatie met de productie van hormonen die de puberteit en het metabolisme bemiddelen.
Type 2 diabetes
Volgens deDiabetes Raad, heeft 33 procent van de mensen met diabetes type 2 (ook wel diabetes mellitus genoemd) een verstoorde slaap, waaronder het rustelozebenensyndroom of het periodiek bewegingssyndroom van de ledematen. Slaapstoornissen bij diabetes worden ernstiger als hyperglykemie (hoge bloedglucose) slecht onder controle is. Slaaptekort lijkt ook bij te dragen aan toenemende insulineresistentie.
Eén theorie suggereert dat hypocretine, het chemische tekort bij mensen met narcolepsie type 1, een beschermend effect heeft tegen diabetes. Het risico op het ontwikkelen van diabetes neemt dus toe bij mensen met narcolepsie.
Conditie gids
- Narcolepsie - Een overzicht
- Narcolepsie - de weg naar diagnose
- Symptomen van narcolepsie
- Soorten narcolepsie
- Behandelingen voor narcolepsie
- Wat veroorzaakt narcolepsie?
Referenties
- Obstructieve slaapapneu. (2019, 5 juni). Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obstructive-sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20352090
- Punjabi, NM (2008, 15 februari). De epidemiologie van obstructieve slaapapneu bij volwassenen. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2645248/
- Sansa, G., Iranzo, A., & Santamaria, J. (2010, januari). Obstructieve slaapapneu bij narcolepsie. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19699146
- Roy, S. (2020, 27 februari). Comorbide obstructieve slaapapneu kan interfereren met narcolepsie... Opgehaald op 26 maart 2020, vanhttps://www.sleepreviewmag.com/sleep-health/sleep-whole-body/comorbid-obstructive-sleep-apnea-interfere-narcolepsy-diagnosis/
- Vrijheid, Tomas. "Narcolepsie Netwerk Conferentie 2018." Toegankelijk opnarcolepsynetwork.org/wp-content/uploads/2018/12/Slp_Dis_Nrclpsy-Narc_Ntw-2018.pdf
- Ramar, K., & Olson, EJ (2013, 15 augustus). Beheer van veel voorkomende slaapstoornissen. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.aafp.org/afp/2013/0815/p231.html
- Ruoff, Tsjaad M., et al. "Hoge percentages psychiatrische comorbiditeit bij narcolepsie."Het tijdschrift voor klinische psychiatrie, vol. 78, nee. 02, 2016, blz. 171–176., doi:10.4088/jcp.15m10262. Toegankelijk ophttp://julieflygare.com/wp-content/uploads/2013/06/2013_apss_psychiatric_comorbidity_poster-2.pdf
- Tempesta, Daniela, et al. "Slaap en emotionele verwerking."Slaapgeneeskunde beoordelingen, vol. 40, 2018, blz. 183–195., doi:10.1016/j.smrv.2017.12.005.
- Morse, AM, & Sanjeev, K. (2018, 15 februari). Narcolepsie en psychiatrische stoornissen: comorbiditeiten of gedeelde pathofysiologie? Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872173/
- Chronische ziekte en geestelijke gezondheid. (n.d.). Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.nimh.nih.gov/health/publications/chronic-illness-mental-health/index.shtml
- Maski, Steinhart, Williams, Scammell, McCleary en Gow. (2017, 28 april). 0671 Luisteren naar de stem van de patiënt bij narcolepsie: diagnostische vertraging, ziektelast en doeltreffendheid van de behandeling. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://academic.oup.com/sleep/article/40/suppl_1/A248/3782077
- Arehart-Treichel, J. (2010, 16 april). Angststoornissen die vaak voorkomen bij narcolepsiepatiënten. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://psychnews.psychiatryonline.org/doi/10.1176/pn.45.8.psychnews_45_8_030
- Bipolaire stoornis. (n.d.). Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml
- Crosby, MI, Bradshaw, DA, & Mclay, RN (2011). Ernstige manie compliceert de behandeling van narcolepsie met kataplexie.Journal of Clinical Sleep Medicine, 07(02), 214-216. twee: 10.5664/jcsm.28112
- Narcolepsie en psychopathologie: is er een verband? Vourdas A, Shneerson JM, Gregory CA, Smith IE, King MA, Morrish E, McKenna PJ.Slaap med. Kerstmis 2002; 3(4):353-60.
- Miskoff, JA, & Chaudhri, M. (2018, 24 april). Off-label natriumoxybaat bij narcolepsie bij kinderen: een uitgebreid rapport. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015996/
- Schuld A, Hebebrand J, Geller F, Pollmacher T. Verhoogde body-mass index bij patiënten met narcolepsie. Lancet 2000; 355:1274-5.
- Poli, F., Pizza, F., Mignot, E., Ferri, R., Pagotto, U., Taheri, S., … Plazzi, G. (2013, 1 februari). Hoge prevalentie van vroegrijpe puberteit en obesitas bij narcolepsie bij kinderen met kataplexie. Op 25 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372264
- Chabas, D., Foulon, C., Gonzalez, J., Nasr, M., Lyon-Caen, O., Willer, J.-C., … Arnulf, I. (2007, oktober). Eetstoornis en metabolisme bij narcoleptische patiënten. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2266283/
- Vroegtijdige puberteit. (2019, 5 april). Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811
- Fachetti, L., Sain, S., & Sain, S. (2018, 28 september). Link tussen slaap en diabetes: alles wat u moet weten. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.thediabetescouncil.com/link-between-sleep-diabetes-everything-you-need-to-know/
- Mohammadi, S., Dolatshahi, M., Zare-Shahabadi, A., & Rahmani, F. (2019, 1 september). Narcolepsie en diabetes ontwarren: pathomechanismen met het oog op therapeutische opties. Op 26 maart 2020 opgehaald vanhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30998932
FAQs
Wat is de oorzaak van narcolepsie? ›
Narcolepsie ontstaat doordat u te weinig hypocretine heeft. Dat is een stofje in de hersenen dat slapen en wakker zijn regelt. Zonder dit stofje kunt u niet lang wakker blijven of niet goed doorslapen. Narcolepsie is waarschijnlijk een auto-immuunziekte.
Wat lijkt op narcolepsie? ›Mensen zonder narcolepsie kunnen ook overmatige slaperigheid overdag, slaapverlamming en hypnagogische hallucinaties hebben. Kataplexie komt eigenlijk alleen maar voor bij narcolepsie. In de meeste gevallen is het eerste symptoom van narcolepsie dat optreedt een bovenmatige en overweldigende dwang overdag te slapen.
Is narcolepsie een ernstige ziekte? ›Narcolepsie kan schoolse en professionele prestaties ernstig verstoren. De evolutie van de ziekte is vaak stabiel met frequente verbetering van slaperigheid en kataplexie, maar met het ouder worden, verergert de slechte kwaliteit van de nachtelijke slaap.
Wat is narcolepsie type 2? ›Een zeldzame neurologische aandoening, gekarakteriseerd door overmatige slaperigheid overdag, geassocieerd met oncontroleerbare slaapdrang en soms slaapverlamming, en hypnagoge/hypnopompe hallucinaties.
Wat is het kleine Levin Syndroom? ›Het Kleine-Levin-syndroom (KLS) is een zeldzame, invaliderende aandoening waarbij periodiek optredende hypersomnie (slaapzucht) het belangrijkste symptoom is. In klassieke beschrijvingen van KLS worden naast de hypersomnie vooral hyperfagie en hyperseksualiteit vermeld.
Waar komt de slaapziekte voor? ›De ziekte komt alleen in Sub-Sahara-Afrika voor. De Oost-Afrikaanse slaapziekte komt in Oost-Afrika voor, de West-Afrikaanse slaapziekte komt vooral nog voor in Centraal-Afrika en zelden in West-Afrika. Toeristen lopen vooral risico in de wildparken van Tanzania, Uganda, Malawi en Zambia.
Wat is er aan de hand als je steeds in slaap valt? ›Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
Wat is er aan de hand als je veel slaapt? ›Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Waarom kan ik niet slapen terwijl ik moe ben? ›Bij fysieke vermoeidheid ben je lichamelijk moe. Het kan zijn dat je veel behoefte hebt aan slaap maar niet kunt slapen, last hebt van je spieren of hoofdpijn hebt. Bij fysieke vermoeidheid zijn je spieren niet volledig hersteld en kunnen minder hebben.
Is narcolepsie erfelijk? ›Overerving Bij meer dan 95% van de gevallen is de aan- doening niet erfelijk. Een autosomaal dominante overerving wordt bij hooguit één procent van de patiënten gezien. Kinderen van een persoon met narcolepsie hebben wel een 20 tot 40 maal hogere kans om narcolepsie te ontwikkelen.
Kan narcolepsie erger worden? ›
17. WORDEN DE SYMPTOMEN ERGER IN DE LOOP VAN JE LEVEN? Narcolepsie is een chronische stoornis. Dit betekent dat men zijn/haar hele leven last heeft van de symptomen en waarschijnlijk zijn/haar hele leven medicijnen zal moeten gebruiken.
Hoe kan narcolepsie vastgesteld worden? ›O m de diagnose narcolepsie te stellen, moet er of een nachtelijke slaapregistratie verricht worden met de volgende dag een zogenaamde Multiple Sleep Latency Test.
Wat is een kenmerk van narcolepsie? ›Narcolepsie is een slaap-/waakstoornis. Kenmerkend voor narcolepsie is slaperigheid en bijna onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Daarnaast is de nachtslaap vaak verstoord.
Heb ik narcolepsie test? ›Multipele slaaplatentietest (MSLT)
Het is een test waarbij de patiënt 4-5 keer op een dag 20 minuten op bed gaat liggen in een donkere kamer en moet proberen om te slapen. Hierbij wordt gemeten hoe lang het duurt voordat je in slaap valt (de slaaplatentie) en of er droomslaap (zogenaamde REM-slaap) optreedt.
Overmatige slaperigheid: Voor de verhoogde slaapneiging komen stimulerende middelen zoals Methylfenidaat (Ritalin®), Modafinil (Modiodal®) en Pitolisant (Wakix®) in aanmerking. Ze moeten overdag worden genomen. Natrium oxybaat (Xyrem®) voor de nacht kan de slaperigheid overdag ook verminderen.
Kun je genezen van narcolepsie? ›Hoewel we narcolepsie tegenwoordig meestal goed kunnen behandelen, is de ziekte nog niet te genezen. Daarom blijven we voortdurend en intensief onderzoek doen. Aan dit onderzoek naar narcolepsie kunt u vaak zelf meedoen.
Wat kun je doen tegen narcolepsie? ›Soms helpt het om overdag op vaste tijden even kort (20-30 minuten) te slapen. Voorkom dat u in situaties komt die aanvallen van slapen of slappe spieren uitlokken, bijvoorbeeld erg saaie of te emotionele situaties. Zorg voor genoeg activiteiten en beweging. Ga bijvoorbeeld regelmatig sporten.
Hoe krijg je slaapziekte? ›De slaapziekte is een tropische infectieziekte die wordt gekenmerkt door langdurige perioden van slaap. De oorzaak van de ziekte is een micro-organisme dat wordt overgebracht door de tseetseevlieg. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van de slaapziekte: een snel verlopende en een langzaam verlopende vorm.
Hoe komt het dat ik steeds in slaap val? ›Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).